Opprør, en del av tidsånden?

2011 starter med et brak med gateopptøyer og massive demonstrasjoner hele 25 steder rundt om på kloden. Hvordan dette utvikler seg, blir spennende å se.

I Algerie var det først og fremst de økte matprisene som utløste det hele og fikk folket til å protestere men også den høye arbeidsledigheten. Tunisia protesterte også mot høy arbeidsledighet og regimet til president Zine El Abidine Ben Ali og de elendige sosiale forholdene. Forholdene var så forferdelige at en ung mann, Bouazizi Mohamed, satte seg selv i flammer for å protestere. Han døde senere av skadene og minst fire andre tilfeller av personer som har antent seg meldes fra Egypt, Mauretania og Algerie. Mulig også at WikiLeaks-avsløringer om gjennomført korrupsjon blant styresmakten i Tunisia kan ha bidratt til at folket fikk nok og reiste seg i protest.

Det ble kraftig advart mot følgende av økte matpriser, bl.a. fra FN etter opptøyer i Mozambique ifjor høst. Som om ikke det er nok: Matvareprisene er ventet å kunne stige så mye som 40% det neste ti-året, grunnet etterspørselen fra voksende markeder og biodrivstoffproduksjon, ifølge en FN-rapport 15.juni ifjor,  som videre advarer mot økende sult samt usikkerhet rundt tilgangen på matvarer.

Ingen tvil at amerikanske myndigheter frykter uroen. Nyhetsmagasinet Al Jazeera kommer også ut på engelsk og har vært blant de største kildene av dekningen av uroen i Egypt. USA har blokkert tilgangen til denne nyhetskanalen.

Obama-administrasjonen gikk Mandag ut med kraftige retningslinjer for amerikansk diet, noe som bl.a. saltindustrien har protestert kraftig mot, men ikke på grunn av frykten for økte matpriser (offisielt ihvertfall) men pga den tiltagende fedmen blant befolkningen.

Hvis de elendige prognosene for dette årets hvetehøst slår til og også skrekkscenarioet som tidligere nevnt, kan vi vente opprør flere steder etterhvert og kanskje blir det rett og slett nødvendig å regulere næringsmiddelindustrien kraftig og til og med ta den helt bort fra et spekulativt marked. Ser man på populariteten til filmer som V-for Vendetta og nå den siste (fjerde?) Zeitgeist-filmen, er det slettes ikke umulig at folk nå begynner å orientere seg mot gateopprør for en mer rettferdig fordeling av klodens knappe ressurser. Også tømming av havene for fisk, hovednæringskilden til største delen av verdens fattigste, kan bidra sterkt til opprør og nye maktstrukturer. Allerede i 2006 ble det «varslet» at havene ville tømmes for fisk innen 40 år (Science, #3, November 2006). Som om ikke det er nok, er også tungmetaller og andre giftstoffer en sterk trussel for fisket.

Idag, 1. februar har det vært én uke med demonstrasjoner i Egypt. Det meldes nå fra Al Jazeera om én million på Tahir Square i Cairo. Det anslås (andre kilder) å være 300.000 i Suez; 250.000 i Mahalla, 250.ooo i Mansoura; 500.000 i Alexandria og rundt 4 millioner totalt i Egypts gater. Alt mens flyselskapene fortsatt selger billigbilletter og turistene klager over dårlig service. Som om det ikke er nok av idioti, støtter Israel offisielt Mubarak og ber resten av verden gjøre det samme… Verden henger ikke helt på hengslene lenger.

.

.

.

Her et opprop fra change.org til støtte for folkets revolusjon i Egypt: http://www.change.org/petitions/support-the-peoples-revolution-in-egypt-

Og fra avaaz: https://secure.avaaz.org/en/democracy_for_egypt/?cl=926838051&v=8311

Illustrasjonsfotoet er fra gatene i Egypt og hentet fra avaaz´opprop.

…………………………………

http://www.guardian.co.uk/world/2010/sep/03/un-mozambique-food-prices http://www.guardian.co.uk/environment/2010/nov/17/un-warns-on-food-prices

http://www.guardian.co.uk/business/2010/jun/15/food-prices-rise-un-report

http://www.alternet.org/newsandviews/article/455956/why_are_americans_blocked_from_watching_al_jazeera_english/

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2011/01/31/AR2011013104447.html

http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2011/02/2011215827193882.html

Foruten disse 24 hendelsene nevnt i videoen, har det også vært demonstrasjoner i Moskva og St. Petersburg

 

  16 kommentarer til “Opprør, en del av tidsånden?

  1. Finanskrisen går hardest utover de i periferien, som fører til matvarekriser og opprør.

  2. Politisk kollaps utenlands, og kontrollerte kriger kan anrike rike lands levekaar. Og Norge er langt fra et unntak. UiOs Myteflengere presenterer forsiktig>
    »
    En ny ph.d.-avhanding gir liten støtte til påstandene om at nordmenn er spesielt fredsinnstilte og at Norge har en særegen fredstradisjon. – Det er riktigere å snakke om en felles skandinavisk fredstradisjon, mener avhandlingens forfatter, Per Jostein Ringsby.
    » http://www.hf.uio.no/iakh/forskning/aktuelt/aktuelle-saker/2011/ringsby.html

    • Desto mer interessant at Kiwi og lignende matOnkler har råd til å ta seg råd for å kutte matpriser. Verden er ikke uendelig, men vi blir stadig bedt om å anstendig drømme vekk våre liv. Neste gatehjørne har vi knapt nok tid til å si hei til hverandres klær.
      http://www.side2.no/helse/article3105290.ece

      • Kiwi satte først prisene opp, for så å annonsere at de ble satt ned.

  3. Libyas hovedstad er i folkets hender. Landet er klart for transit/ Ingen mann er mindre enn å kunne skinne, og samværen er større enn kjøtteri

  4. Det smeller overalt nå. Tyskland, Tyrkia, Bahrain, Chile… Hvor er Gateavisa?

  5. I am so sorry about everything. The clinic sounds like such jerksif you ever want to do a cycle in nyc feel free to crash with me. My clinic had great cheerleaders and the ER was fine, they put me out and i woke up

Kommentarfeltet er stengt for dette innlegget