Norge gjør ørkenen grønn

Saltwater-greenhouse

I artikkelen  «Ørken: fra problem til ressurs»  i Gateavisa nr. 186 beskrev vi konsepter for å kunne dyrke i drivhus i ørkenstrøk uten bruk av mye energi eller ferskvann. Ideen er at man behøver vanne  mye mindre hvis lufta i drivhusene er fuktig nok. Dette kan man få til ved at lufta på vei inn i drivhuset blåser gjennom en halvåpen vegg der det sildrer saltvann: vannet vil fordampe og bli med inn i drivhuset, mens saltet blir igjen. Samtidig kjøler dette ned den brennende hete ørkenlufta. På vei ut av den andre enden av drivhuset blir restfuktigheten i lufta kondensert til ferskvann, som kan brukes til vanning.

Dermed slipper man å bruke energi på avsalting av vannet og nedkjøling av drivhusene, slik man hittil har gjort. Hvis drivhusene plasseres i søkk i landskapet som ligger lavere enn havet vil saltvannet kunne renne inn passivt uten bruk av pumper, og er vinden sterk nok vil den drive den fuktige lufta gjennom uten bruk av vifter. Der dette ikke er mulig må man drive dette ved hjelp av elektrisitet, typisk fra solpaneler.

Sahara-Forest-Project-logoEt lite anlegg for å teste konseptet har nå blitt virkeliggjort i Qatar. Det har blitt bygget og drives av stiftelsen Sahara Forest Project. Den er er basert i Oslo, og  finansiert av Utenriksdepartementet, Grieg-stiftelsen og investeringsselskapet Sundt A/S, pluss og kunstgjødselfabrikantene Yara og Qafco. Miljøorganisasjonen Bellona er medeier.

Anlegget er komplett: det har saltvanns-drivhus, utearealer med fuktvegger for mer hardføre planter, to forskjellige systemer for solenergi,  bassenger for å dyrke saltvannsalger til biodrivstoff og anlegg for å produsere salt som restprodukt:

Sahara-Forest-Project-Qatar

Tanken er å samle erfaringer fra driften, både teknisk og økonomisk, og vise verden at dette er mulig. Endelig brukes ihvertfall en liten del av oljepengene våre til å skape hardt tiltrengte grønne teknologier!  Seinere vil dermed rent kommersielle aktører kunne investere i storskala-anlegg av saltvanns-drivhus.

Are Hansen

Sahara Forest Project hjemmeside

 

SFP-animation seawater-ecology-center-green-sahara_12206_600x450