Er din dør åpen? Universalnøkkel for alle låser på 1-2-3

Har du grunn til å uroe deg for om ditt krypinn er ordentlig låst? Ifølge låseksperter, ja. Stor grunn. I det siste har en teknikk for å låse opp nesten alle låser på sekunder med en såkalt «bump key» florert på nettet. Og etter nærmere undersøkelser kan Gateavisa konkludere med at det ikke er oppspinn.

En bumpkey

Sannsynligvis er de fleste låser i Norge berørt av svakheten. Gateavisa har vært i kontakt med låsprodusenter. Deres svar? Ja, det stemmer, men siden de fleste innbrudd i Norge begås på andre måter er det ingen grunn til å bekymre seg. Gateavisa er ikke helt enig: sett med bump keys kan bestilles på nettet for en billig penge, og teknikken er sjokkerende enkel.

Låsesmedenes hemmelighet
Vanlige låser er en eldgammel oppfinnelse som kan spores tilbake til Egypt.

En lås består av et roterende kammer inni et annet kammer. Inne i låsen er det pinner med forskjellig høyde, og på nøkkelen er det forskjellig høyde som stimulerer pinne som gjør at disse heves opp, og de to kammerene separeres. Siden alle låser har forskjellig høyde på pinnene i forskjellige sekvenser er det ingen som er like – og antallet muligheter er så høyt som ti milliarder milliarder på mange vanlige låser. Siden låsen er fysisk, går det ikke an å teste tusenvis av muligheter i sekundet som det gjør når noen prøver å knekke koder på en datamaskin.

Men få systemer er perfekte, og bumping så sjokkerende enkelt at det er rart det ikke har kommet for en dag tideligere.

Teknikken ble oppdaget av låsesmeder i Danmark for 25 år siden, og har siden 2004 florert på nettet. Hemmeligheten består i å ta en blank nøkkel av samme type nøkkelemne som brukes i låsen, og skjære den med bare nitall i en skjæremaskin. Resultatet er en taggete nøkkel som vist på bildet. Man setter nøkkelen i låsen, og kakker til den med bakenden av et skrujern el. liknende, og vrir deretter om. Det er alt som skal til.

Låsen åpner seg fordi friksjonen av et kakk på en slik nøkkel får pinnene i låsen til å sprette opp. I en kort stund er låsen åpen, og man kan vri om.

Det finnes også andre teknikker, som dirking, som har vært kjent ennå lenger. Butikker som Spyshop.no selger dirkesett og bruksanvisninger for dirking.

I Nederland har de gjort sport av det å dirke opp låser: locksport. Utøverne har  til og med en egen organisasjon: The Open Organization of Lockpickers eller TOOOL, og et nettforum, Lockpicking 101. De godtar ikke at medlemmer bruker ferdighetene sine til kriminalitet. Og de er ekstremt dyktige til å få opp låste dører. Men for menigmann krever dirking trening og tålmodighet: bumping er så lett at et barn kan gjøre det i blinde.

Bransjens reaksjon
Låsprodusenter Gateavisa har vært i kontakt med sier at brekkjern og skrujern er de vanligste innbruddsmetodene i Norge, og at det derfor ikke er grunn til bekymring. De påstår at det er veldig få tilfeller av bumping, og at man kan føle seg helt trygg: det er bare bedrifter som egentlig trenger bumping-sikre låser, hevdes det fra profesjonelt hold.

Men de fleste vet at kriminelle ofte er i forkant når det gjelder å finne ut av denne typen ting. Med internett har dette spredd seg som ild i tørt gress, og man bør ikke ta det bransjen sier for god fisk: bransjen har gode grunner til å ikke innrømme svakheter eller å lage minst mulig oppstyr om teknikken. Hvem hadde villet kjøpe en lås hvis de visste at det er så enkelt å åpne den? For de som mener at sikkerhet er viktigst, går det ikke an å ta hensyn til noe annet enn fakta: dette er en alvorlig potensiell trussel. Et enkelt søk på nettet etter bump keys eller lock bumping illustrerer dette altfor godt. Videoer på YouTube forklarer hvordan det gjøres, og Wikipedia har utfyllende informasjon om emnet. I England selges det bump key-sett relativt rimelig på nettet. Undertegnede har sett TrioVing bump keys tilbudt på flere nettsteder.

Bumping-sikker lås?
Faktisk kan en billigere lås være sikrere mot bumping enn en av god kvalitet, fordi gode materialer gjør det enklere å utføre bumping. Men det beste er å kjøpe en bumping-sikker lås.

Låsprodusentene har flere måter å sikre seg mot bumping på. En er patentbeskyttede nøkler som det er vanskelig å få tak i nøkkelemner til. Det finnes også enkelte låser med mekanikk som hindrer bumping. En annen og mer moderne måte er dobbel sikring med elektronisk ID og en god mekanisk lås. TrioVing sier at de låsene som er garantert sikre mot bumping hos dem er CLIQ, Twin og dp. CLIQ virker å være den sikreste, og deres CLIQ Solo kan benyttes av privatpersoner. Det går også an å velge noe annet enn Trioving, f.eks. Medeco, som også har noen veldig sikre låser. Hvorfor støtte opp om de som nærmest har monopol i Norge? At alle har låser fra samme produsent bidrar i hvertfall ikke til å øke sikkerheten. Og å installere ny lås selv er ikke vanskelig, så det er ingen grunn til å betale i dyre dommer for installasjon.