Husker du skrivespillene? Databøkene der du kunne delta i handlingen som hadde sine glansdager for tjue år siden..med problemene som fikk deg til å rive deg i håret, som du måtte sove på for å løse…?
Vel, de er tilbake. Eller rettere sagt, de forsvant aldri.
Selv om skrivespillene ikke har vært lønnsomme som salgbart produkt siden man begynte med klikk-og-pek-eventyr, har det hele tiden vært idealistisk interesse for dem. Det lages mange gratis nedlastbare spill, og hvert år arrangeres det konkurranser der man kårer de beste.
Litt historie
Det første skrivespillet, «Adventure», senere kalt «Collosal Cave» ble laget av Will Crowther i 1975 og videreutviklet av Don Woods ved Stanford University. Spillet var en grottelabyrint med innslag av magi, dverger o.l. Crowther var en dreven grotteutforsker også i virkeligheten, så valget av scenario var ikke tilfeldig. Spillet spredde seg på nettet, og har overlevd i flere varianter frem til i dag.
Det godt kjente spillet Zork, som også foregår i en grotte, ble skrevet av en rekke studenter ved MIT sitt datalaboratorie i 1977. Disse startet samme år Infocom, som skulle bli det største kommersielle foretaket innen sjangeren. Blant Infocoms klassikere kan vi nevne Planetfall, The Hitchhiker’s guide to the Galaxy og A Mind Forever Voyaging. Infocom laget et eget tolkeprogram, Z-machine, som gjorde at spillene raskt kunne benyttes på flere ulike datamaskiner. Dermed la de grunnstenen for dagens system for forfatterskap av interaktive bøker uten å vite det.
The Hitchhiker’s guide to the Galaxy ble spesielt godt tatt i mot, og var et resultat av et samarbeid mellom forfatteren Douglas Adams og Steve Meretzky ved Infocom.
Det ble etterhvert flere firmaer som ga ut skrivespill. Magnetic Scrolls og Level 9 var blant de mest kjente i Europa.
«Feelies», ting du kan føle på
I boksen til skrivespillene fulgte det gjerne med ting du kan ta og føle på, såkalte «feelies». Dette kunne være kassetter med innspillinger relevant for handlingen, et par solbriller, eller (oftere) brev eller sertifikater relatert til handlingen i spillet. Disse har ikke forsvunnet helt med moderne skrivespill, på feelies.org kan du bestille «feelies» for enkelte gratis verker (oppdatering 9.6.10: feelies.org ser ut til å ha forsvunnet).
Tilbakekomsten
Rundt 1990 ble imidlertid grafikken såpass mye bedre at det ikke lenger var penger i skrivespill. Det kunne en stund se ut som de var forsvunnet helt. Men interessen fortsatte på Usenet, der en gruppe hackere satte i gang å dekonstruere Z-machine. I første omgang gjorde dette det mulig å spille Infocom sine klassikere på moderne maskiner. Etterhvert kom det også verktøy som lot forfattere lage egne interaktive bøker, og i 1995 ble den første «Interactive Fiction Competition» avholdt. Siden den gang har det blitt avholdt konkurranser hvert år, og det har dannet seg et miljø med forfattere fra hele verden som gir ut interaktive verk.
De viktigste forfatterne
De viktigste moderne forfatterne er blant annet Adam Cadre, Emily Short og Andrew Plotkin. Og det finnes utallige flere – nye navn dukker opp i konkurransene hvert år. Emily Short er blant de som bruker pseudonym. Forfatterne tilbyr som regel bøkene sine på egne hjemmesider, bl.a. adamcadre.ac, emshort.wordpress.com og eblong.com/zarf.
Du kan bli forfatter
Et moderne og intuitivt verktøy som heter Inform gjør at hvem som helst kan lage egne interaktive bøker. Systemet ble opprinnelig laget av Graham Nelson i 1993, og har siden gjennomgått kontinuerlig utvikling. Spesielt stort har spranget vært mellom versjon 6 og 7, som i følge utvikleren hevdes å være basert på «naturlig språk», og være «en radikal nydefinering av måten interaktiv fiksjon blir designet, inspirert av moderne arbeide innen semantikk og de praktiske erfaringene til noen av verdens mest kjente forfattere av interaktiv fiksjon». Emily Short er blant forfatterne som har bidratt til utviklingen av den nye versjonen.
Klassikererne er lengre
Den store forskjellen på moderne bøker og gamle klassikere er at klassikerne ofte er lengre enn moderne spill. Adam Cadre har også gjort kontroversielle grep med enkelte historiebaserte spill, der interaksjon betyr lite eller ingen ting.
Nye interaktive bøker
Gateavisa presenterer her et knippe moderne spill som kan være verdt å spille. Flere av dem er vinnere av de senere års årlige konkurranser.
Varicella av Adam Cadre
Skrudd, dystert, og fylt med mørk humor: Varicella er kanskje det mest urovekkende verket noensinne skrevet – men det er også et av de beste. Du er statsråd ved et italiensk hoff, og kongen har nettopp dødd. Prinsen er ennå ikke klar til å ta posisjonen, og du må sementere ditt grep om makten ved å ta livet av de andre aspirantene til tronen.
Rover’s Day Out av Jack Welch og Ben Collins-Sussman
For tre hundre år siden oppdaget den brasilianske romorganisasjonen en steinete exoplanet bare 38 lysår fra Jorden. Med en overflatetemperatur på 1200 Celsius og ni ganger jordens tyngdekraft, er det ikke et sted du vil ta med hunden på tur. Vanligvis.
Violet av Jeremy Freese
Ro deg ned. Alt du trenger å gjøre er å skrive tusen ord, og alt vil gå bra. Og du har hele dagen (bortsett fra at klokken allerede er tolv).
Floatpoint av Emily Short
Det er natt på denne siden av planeten. Bosatte områder er opplyst: en taggete halvmåne i tropene følger sjøen. Det lyse langs toppen av kurven er Tanhua, like lys fra rommet som fra New York. Det nordlige kontinentet er mørkere, sprinklet fint med små lys, hvor det sviktende klimaet gjør det vanskelig å overleve en vinter. Og det nordligste punktet, nesten usynlig på skråningen av Mt. Cordia, er den originale Aleheart-kolonien, hvor de første nybyggerne fra jorden landet. Det er også ditt reisemål.
Vespers av Jason Devlin
I et kloster fra det 15. århundre plaget av pest, følger Vesper en abbed som blir stadig mer sinnssyk da han ser sine munker omkomme én etter én. Det er et kvalmende, dypt skremmende spill, som overlevelse/horror, men uten overlevelsesdelen, og det klynger seg til meg som et dårlig mareritt jeg ikke kan riste av meg. Jeg ble satt ut av det, både fysisk, følelsesmessig og moralsk.
Interactive Fiction Archive og Database
Her finner du alle bøkene som er gratis samt verktøy for å spille dem og kommersielle bøker. Databasen har beskrivelser av bøkene.
Interactive Fiction Competition
En grei måte å få oversikt over og laste ned de beste moderne verkene.
Forfattersystemet lnform
Prøv det intitive utviklersystemet der du selv kan forfatte interaktive bøker. Har også en god guide til programmer som brukes for å spille bøkene.
Magnetic Scrolls memorial
Her kan du laste ned spill og innskannede feelies fra Magnetic Scrolls, den populære britiske aktøren innen interaktiv fiksjon.
En del kommersielle klassikere kan lastes ned på hotud.org. Infocom-klassikerne kan du laste ned med BitTorrent ved et enkelt søk på isohunt.com.