Veien til helvete er brolagt med gode intensjoner. Overvåkningskameraer med ansiktsgjenkjennelse som vet hvor alle innbyggere befinner seg til enhver tid, overvåkning av internettknutepunkt, sentrale dataregistre, høyteknologisk politiutstyr som kan se gjennom klær og vegger og lukte molekyler. Alt for å beskytte borgerne og skape et «tryggere samfunn».

Illustrasjon: remiks av bilder av wanderingYew2 og Jonas Bengtsson funnet på Flickr (Creative Commons)
Verdenskartet ser mørkere og mørkere ut hos stiftelsen Privacy International. Hvert år implementerer myndighetene mer teknologi for å overvåke befolkningen. I prosessen glemmer man at overvåkning kan misbrukes, og at det fort kan føre til et totalitært samfunn.
Men fortvil ikke, det finnes håp. Krypto-anarkisten og hackeren i oss alle kommer til å blomstre i en ny vår av koder og elektronisk frihet. For å i det hele tatt ha et minimum av privatliv i fremtiden, kommer innbyggerne til å bruke sterk kryptering. Og kanskje vil dette få myndighetene til å tenke seg om to ganger før de skaper en fullstendig totalitær elektronisk politistat.
Kryptoanarkisme var en populær ide på begynnelsen av 90-tallet. Man så for seg at bruk av sterk kryptering ville styrke individets privatliv og frihet så mye at myndighetene ville få problemer med å opprettholde gamle maktstrukturer. Mange selverklærte «cipherpunks» som Timothy C. May, John Gilmore og Vernor Vinge proklamerte viktigheten av matematiske formler med en nerdete revolusjonær iver. «…so too will the seemingly minor discovery out of an arcane branch of mathematics come to be the wire clippers which dismantle the barbed wire around intellectual property», proklamerte May i sitt kryptoanarkistiske manifest fra 1992. Lite ante han hvor rett han skulle få.
Gilmore startet borgerrettighetsorganisasjonen Electronic Frontier Foundation (EFF) sammen med Mitch Kapor og John Perry Barlow. Organisasjonen bl i sin tid startet som en moteraksjon på at FBI aksjonerte mot et firma som solgte et rollespill som het «Gurps Cyberpunk», som FBI feilaktig trodde var et farlig instruksjonshefte i hacking. EFF kjemper for digitale rettigheter, og er i dag en viktig organisasjon som bl.a. utfordret internettovervåkningen George Bush gjennomførte sammen med AT&T.
Selv om det kanskje ikke har utviklet seg slik at kryptering har blitt en viktig faktor for borgernes frihet i vestlige demokratier ennå, er det klare tendenser mot at noe av det de tidlige kryptoanarkistene forutså skjer i dag. Kryptering er vanlig blant aktivister i autoritære regimer, og også blant mange som deler informasjon i demokratier. Det er lettere enn noen sinne å starte en blogg og benytte seg av ytringsfriheten. Og folk har tatt seg til rette på nettet. De har kopiert filer, og dermed gjort det som bare er naturlig, å dele goder uten at det fører til knapphet. Det har skjedd en demokratisering av kulturutveksling.
En ting kryptoanarkistene overså i sin tid, var folks trang til å dele uten å ta betalt. Mange trodde at private elektroniske valutaer ville ha en viktig rolle, og at kryptoanarkisme dermed var en slags anarkokapitalisme. Om dette er fordi de fleste cipherpunkerne er amerikanere, vites ikke. Dette ser uansett ut til å ikke være tilfelle, i hvert fall ikke slik landskapet er i dag, der folk ser ut til å trives best med å dele informasjon gratis. Wikipedia, WordPress, Sourceforge, Creative Commons og BitTorrent: alle systemene baserer seg på gratis deling.
Desverre er den nyvunnete friheten er truet av etablerte maktfaktorer som ikke forstår den nye teknologien, og som prøver å tvinge gjennom lovgivning for å hindre en nødvendig revolusjon.
Problemet er at mange fildelingsteknologier er basert på et sentralisert system som ikke er anonymt eller kodet. Folk har hatt en imaginær anonymitet og frihet på Internett, rett og slett fordi myndigheter og lovgivere ikke har vært spesielt oppmerksomme på eller ikke hatt ressursser til å gjøre noe med utviklingen. Latskap har med andre ord utsatt utvikling av et anonymt og kodet fildelingsnettverk fordi det ikke har vært nødvendig.
Det Frankrike nå gjør, å kriminalisere en hel generasjon med sin HADOPI-lovgivning, er dømt til å tvinge fram kryptoanarkisme. Dette vil komme i form av popularisering av ny programvare som gjør anonym og kodet informasjon mulig, og en vekst av undergrunnsnettverk.
I2P, Freenet og Tor er anonyme nettverk, skapt av idealister. Disse er i dag ganske velutviklete, og det nærmeste man kommer kryptoanarkistenes visjoner. På disse nettverkene kan man publisere anonymt, og med Tor kan man også surfe på eksterne sider anonymt. Onion-ruting-teknologien som benyttes av Tor baserer seg på at informasjon sendes via flere tredjeparter, slik at ingen kan vite hvor den opprinnelig kommer fra eller skal.
En annen teknologi som kommer til å ha en viktig rolle de neste årene er Diffie-Hellman nøkkelutveksling. Denne teknologien kommer til å føre til at alle kan ha telefonsamtaler som er umulige å avlytte, ved hjelp av en matematisk teknikk som fører til det som kalles «perfect forward secrecy». Teknologien er bygget slik at to parter kan foreta en kodet samtale uten at en tredjepart kan avlytte innholdet, selv om denne tredjeparten lytter. Måten det fungerer på er ganske komplisert å forklare, men i hovedsak dreier det seg om at partene forhandler seg frem til en felles hemmelighet ved hjelp av matematiske formler som ikke er reversible.
Cory Doctorow, tidligere leder for EFF i Europa, ga for ikke lenge siden ut en bok om overvåkningssamfunnet som kan karakteriseres som et svar på 1984. «Little Brother» er en nåtidsfiksjon som handler om hva som kunne skjedd om USA hadde blitt utsatt for ennå et terrorangrep. Anonyme og krypterte nettverk har en viktig rolle i denne boken, og den anbefales på det sterkeste. Boken tar for seg teknologiene som er beskrevet i denne artikkelen, i en situasjon der de blir benyttet av vanlige folk for å beskytte seg mot overvåkningssamfunnet. Det er en spennende ungdomsbok som også kan leses av voksne.
Så gjenstår det bare å se om Vernor Vinges ennå mer futuristiske spådom fra 1993 kommer til å ha noe for seg, en spådom noen mener kan føre til reell, fungerende anarkisme: “Within thirty years, we will have the technological means to create superhuman intelligence. Shortly after, the human era will be ended.” Vinge snakker om det han kaller “teknologisk singularitet”, en revolusjon i menneskets forutsetninger på jorden som følge av utviklingen av kunstig intelligens. Mennesket får drastisk oppgradert bevissthet samtidig som roboter på mange måter vil overgå menneskets evner.
Mange frykter at kunstig intelligens vil utrydde menneskeheten, enten ved at man i det hele tatt utvikler den, eller dersom man ikke gjennomfører det på en etisk eller kontrollert måte. Andre igjen, som forfatteren Iain Banks, har en fremtidsvisjon der mennesket vil kunne heve seg over den primitive kampen om materielle goder og hverdagslige gjøremål, og oppnå en mer filosofisk og esoterisk eksistensiell virkelighet i sameksistens med kunstig intelligens. En virkelighet uten penger og 8-timers arbeidsdag.
Mens du bekymrer deg for eller gleder deg over dette, kan du prøve ut litt ekte kryptoanarkisme anno 2009. Gateavisa presenterer her noen kryptoanarkistiske programmer leserne bør gjøre seg kjent med og etterhvert begynne å bruke (se boks). I tillegg anbefales Truecrypt, som du kan lese mer om i tidligere aviser.
Freenet, I2P og Tor
Tre anonyme nettverk der man kan publisere materiale og kommunisere med andre i nettverket. Hvis du har noe kontroversielt å publisere, er dette stedet. Her finner du blant annet den offisielle websiden til Requiem, et program som fjerner kopibeskyttelse på det du har lastet ned gjennom iTunes. torproject.org
SIP Communicator
Det første gratis telefoni-programmet som vil være umulig å avlytte og som finnes for Windows, Mac og Linux. Er ikke avlytningssikkert ennå, men snart. I mellomtiden kan du benytte Zfone.
OneSwarm
Anonym og kryptert fildeling basert på BitTorrent og tillitsbaserte systemer