Gateavisa møter Egil Möller, som er det svenske Piratpartiets representant i Oslo, på Asylet på Grønland i Oslo. Iført hatt og med et glass whisky, fremstår Möller, som er programmerer, som en svært intelligent pirat som brenner for det han jobber med.
GA: Hvilke oppgaver har du som Piratpartiets representant i Norge?
Möller: I første omgang valgkamp før EU-valget den 7. juni. Min oppgave er å samle sammen de svenske piratene i Oslo, og om det går, å få til et samarbeide med norske pirater. Jeg har truffet på en hel haug med dem også. Merkelig nok er det en masse nordmenn som har blitt medlem i det svenske piratpartiet, sannsynligvis i mangel på noe bedre. Jeg ønsker å få dem med og drive valgkamp.
GA: Hvor lenge har du bodd i Oslo?
To år.
GA: Hvordan kom du i kontakt med Piratpartiet i Sverige?
Möller: Jeg har vært med i Piratpartiet lenger enn de to årene, men det at jeg engasjerer meg er nytt. Det begynte med at jeg sendte en mail for å høre om noen var ansvarlig for å legge ut stemmesedler på ambassaden. Og det bor jo masse svensker her som kan stemme, så det er bra om det finnes stemmesedler. Etter litt snakk frem og tilbake endte det med at jeg ble ansvarlig for Piratpartiet i Norge, og fikk en konto på Pirateweb (vår organiseringssite). Jeg sendte ut en mail til de andre i Piratpartiet og sa at jeg var ansvarlig i Norge – for det har ikke vært gjort noe arbeide her før. Såvidt jeg vet der Piratpartiet det eneste svenske partiet som driver valgkamp i Norge. Og det er jo litt morsomt.
GA: Hvordan har du tenkt til å nå ut til svenskene i Oslo?
Möller: Først og fremst gjennom «word-of-mouth». Jeg kjenner en haug med svensker. De kjenner mange andre, og så videre. Man kan ikke drive valgkamp på tradisjonellt vis om man gjør det i et annet land. Hvis jeg stillte meg opp i gaten og pratet med de som gikk forbi, så ville 9 av 10 vært nordmenn. Og da må jeg jo ha noe å snakke med dem om. Så derfor er det bra at det nå er en gruppe med nordmenn som skal starte et norsk Piratparti.
GA: Så det er noen som skal starte et norsk piratparti?
Möller: Ja det er det. Jeg vet ikke hvor langt de har kommet, de jobber med det. Jeg hjelper dem så godt jeg kan med det tekniske – hjemmesider og slikt.
GA: Det er ikke de samme som har holdt på med dette før?
Möller: Nei. Det er en som eier Piratpartiet.no, men han er helt uinteressert i å drive dette arbeidet. Vi prater med ham nå om å få overta domenet og drive det videre. De som vil drive det nå er helt andre mennesker som virker veldig engasjerte i å få til et norsk parti.
GA: Hva tror du det skyldes at vi ikke har hatt en like sterk piratbevegelse i Norge som i Sverige?
Flere ting. En bevegelse starter ofte som en motreaksjon mot noe. I Sverige har vi hatt mange veldig dumme lovforslag, og lover som har gått igjennom. Norge har vært litt mer forsiktig med slik lovgivning, og da har også motreaksjonen blitt mindre. Norge har heller ingen FRA-lov, det er nok en viktig årsak. Og Pirate Bay-saken. Den har gjort folk oppmerksomme på problemet på en måte som folk ikke har blitt i Norge. Det har ikke hendt noe sånt her. Blandt de norske partiene finnes det partier som har en mer frihetlig innstilling til internett enn det de Svenske partiene har. I Sverige er det sånn at alle partiene er for overvåkningsloven, med unntak av Miljøpartiet.
GA: Og med unntak av ungdomspartiene?
Möller: Og unntatt alle ungdomspartiene. I Sverige har du en stor motsetning mellom partiene og deres ungdomsforbund.
GA: I Norge har Venstre fått med hovedpartiet på dette?
Möller: Ja, og det gjør at det i det hele tatt ikke er en motsetning mellom de etablerte voksenpartiet og ungdomspartiene.
GA: Så du anser dette som en kamp mellom to generasjoner?
Möller: Det blir det. Det hadde ikke behøvd å være det. Og det er egentlig ikke en kamp mellom de som er eldre og de som er yngre, men mellom de som har tatt til seg internett som en måte å leve på og de som ikke har gjort det. Der har du en veldig stor forskjell. Om det så kommer an på om du er gammel eller ung, ja, det er flere unge som lever sitt liv til dels på internett, som ser det som en vanlig del av deres liv.
GA: Hvilken forventning har du til den norske dokumentaren om fildeling, Urospredere, som slippes nå i mars?
Möller: Nå skal jeg være med på en paneldebatt der. Jeg har ikke fått veldig mye informasjon om hva den skal inneholde, annet enn mange intervjuer. De som driver med dette ligger midt på skalaen mellom Piratpartiet og IFPI.
GA: De er litt forsiktige?
Möller: Det kan man si.
GA: Hvorfor?
Möller: Kanskje fordi i Norge er hele miljøet rundt opphavsrett ganske lite. Man kjenner hverandre kanskje, og vil ikke trampe noen på tærne. Derfor forsøker man å være så objektiv som mulig, og forsøker og ikke si ting på en ekkel måte. Jeg er allikevel veldig nyskjerrig på filmen, og jeg tror de vil komme med veldig interresante saker.
GA: Miljøet rundt The Gathering har du ikke vært i kontakt med i det hele tatt?
Möller: Nei, så det kan jeg ikke si så mye om, men jeg mistenker at det er ganske likt miljøet rundt Dreamhack og de andre store LAN-festene i Sverige. Dreamhack har Piratpartiet spurt om vi kunne ha stand på, og fått nei. Det er greit at vi drar dit og sitter på vår plass – at alle vet hvor vi er og hvem vi er, men vi får ikke ha noen flagg eller store banners.
GA: Hvorfor ikke?
Möller: De vil ikke ha noe politisk preg på hele datapartyet. Nei, de er ikke involverte, men alle vet at 90% av de som drar dit er interessert i piratpolitikk.
GA: Du vet vel også hvordan disse LAN-partyene startet (som «copyparty» – kopieringsfester, på begynnelsen av 90-tallet, red.anm.)?
Möller: Ja, men det er en forskjell på å gjøre noe, erkjenne hva det handler om, og aktivt gå ut og si at dette bør være lovlig. Der har du for eksempel en stor forskjell på Piratpartiet og Pirate Bay. Piratpartiet gjør ikke noe ulovlig. Vi sier at ting som i dag er ulovlig burde være lovlige. Pirate Bay gjør kanskje noe ulovlig, kanskje ikke. Det får vi se når dommen kommer den 17. april. Uansett gjør de ting som ligger i utkanten av det som er lovlig.
GA: Har du noe inntrykk av om de som har vokst opp i den generasjonen som stort sett drev med releasgrupper og scenen på Amiga o.l. mener det samme som den nye genereasjonen? Noen ganger står det i en NFO at du skal kjøpe noe du liker. Har du inntrykk av at dette er det scenen mener?
Möller: Det er ingen forskjell. Piratpartiet mener at du skal gi penger til artister som du synes gjør en bra jobb. Det handler heller om du skal få lov til å sende filer mellom deg og andre uten å bli overvåket, og hva skal du få lov å gjøre med dem. Det er ingen motsetning. Derimot tror jeg at det i scenen er det en elitistisk innstilling: «vi som har tilgang på denne ftp-serveren er veldig kule». Det er en innstilling som ikke finnes hos oss. For hvem som helst kan gå inn og laste ned en torrent. Vi har en innstilling om at det bør være brukervennlig slik at så mange som mulig har tilgang til kultur.
GA: Ser du noen sammenheng mellom retten til fri ferdsel og piratkopiering?
Möller: Ja, definitivt. Begrepet «digital allemannsrett» har i det siste blitt lansert som begrep på flere blogger. Når du gjør noe som ikke er for kommersiell vinning, men for at du personlig og dine venner skal kunne nyte kultur, bør det være fritt, akkurat som når du går ut i skog og mark. Så lenge du ikke gjør det kommersiellt – du blir en natt og slår opp teltet ditt – så er det greit.
GA: Hva tror du om en kompromissløsning med bredbåndsskatt?
Möller: Det kan kanskje fungere, kanskje ikke, men det må være noe som er lovpålagt, som alle internettabonnement dekkes av. Så fort det blir en avtale mellom en enkelt internettleverandør og en opphavsrettsorganisasjon, betyr det at noen fortsatt vil bli jaget.
GA: Tror du Pirate Bay kommer til å vinne rettssaken?
Möller: Det har jeg faktisk ingen anelse om. Jeg er ikke jurist. Det finnes veldig mange argumenter for at de burde vinne, det finnes også mange politiske argumenter for at de ikke kan vinne. Det er for store interesser med for mye penger som ønsker at de skal tape. Og det er internasjonalt press. Land som forteller Sverige at dere ikke kan la Pirate Bay vinne, for da har dere brutt avtaler, og da kan vi ikke handle med dere lenger.
GA: Tror du piratkopieringen stopper om de skulle tape rettssaken.
Möller ler høyt.
Möller: Ikke en sjanse. Det tar hvemsomhelst fem minutter å sette opp en torrent-tracker. Jeg er overbevist om at om de taper rettssaken, så kommer koden som Pirate Bay kjører, til å ligge fritt tilgjengelig i en torrent på noen sekunder.
GA: Tror du det vil bli mer en undergrunnsvirksomhet?
Möller: Det tror jeg ikke heller. Spesielt nå med tanke på OpenSwarm, en programvare for å fildele anonymt.
GA: Du tror flere myndigheter tvinges til å ta stilling til det?
Möller: Vi har et scenario der det enten blir total overvåkning av internett, ned til minste bit. Ellers må vi akseptere at vi har piratkopiering. Det er det eneste valget vi har. Jeg har et eksempel på hvordan motstanderne argumenterer. I en paneldebatt på BI for en uke siden, sa representanten for EMI at overførsel av store mengder data er grunn nok til å overvåke noen. Men hva med de arbeider med film og grafikk, tom. på hobbybasis, som må sende store filer? De kommer automatisk til å være mistenkte – og utsatt for avlytting og etterforskning.
GA: Hva er forskjellen på Piratbyrån, Piratpartiet og Pirate Bay?
Möller: Det er egentlig ganske enkelt. Pirate Bay gjør det lett og dele filer: piratkopier eller ikke, lovlige eller ikke. De driver en torrent-tracker. Og det er det eneste de gjør. Piratbyråen er en lobbyorganisasjon og et kunstkollektiv. Piratbyrån ser piratkopiering som en kunstform, og lager kunst basert på piratkopiering. De driver lobbyvirksomhet mot aviser, myndigheter og TV. Piratpartiet er et politisk parti som stiller til valg i EU-valget og Riksdagsvalget. Vi har egentlig ikke så mye med hverandre å gjøre, bortsatt fra at vi har samme hensikter.
GA: Er det noen sjanse for at FRA-loven blir forandret eller fjernet?
Möller: Bare hvis Piratpartiet kommer inn i Riksdagen. Det er den eneste muligheten. Siden alle partiene er for loven unntatt Miljøpartiet, har vi et seriøst problem.
GA: Er du bekymret for at Sverige skal bli et mindre demokratisk og fritt samfunn?
Möller: Jeg er bekymret både for Sverige, EU og hele verden. Mange av disse lovene kommer fra EU, og EU henter inspirasjon fra USA. Det er mange andre land som blir inspirert av USA. Vi har f.eks. den internasjonale avtalen ACTA. Anti Counterfeiting Trade Agreement – som forhandles i total hemmelighet mellom USA, EU, Australia og en del andre land. Denne omhandler nettopp hvordan man skal hindre folk fra å piratkopiere, og spesielt hvordan man skal stoppe folk i tollen når de krysser grenser. Det finnes mistanker om det skal inngå klausuler om at tollpersonell skal få gjennomsøke datamaskinen din når du krysser grensen.
GA: Det får de jo allerede i USA
Möller: Ja, men ikke i Sverige. I Sverige får de sjekke datamaskinen for å se at det er en datamaskin og ikke en bombe, men ikke for å se hvilke filer du har på den.
GA: Tror det er en fare for at internettsensuren i Norge og Sverige utvides?
Möller: Definitivt. Vi ser allerede eksempel på dette. I de landene der det finnes lister over siter som påstås å inneholde barneporno som man da filterer bort – så finnes det eksempler på siter som har blitt filtrert, som ikke inneholder barneporno. Bl.a. diverse sider på Wikipedia.
GA: Hvor da?
Möller: I Finland har vi eksempel på dette. Så fort du har en liste over sider du ikke får se, så er sannsynligvis denne listen hemmelig – for ellers vet jo folk hvordan de tar seg rundt det. Det gjør at du ikke har noen oversikt over om den inneholder saker som du burde få se, som f.eks. politisk materiale. Og da har du et demokratisk problem. Problemet er at du filtrer ting i stedet for å gå til kilden og stenge ned siden og dømme den som har lagt det opp. Det er den rimelige metoden å gjøre dette på [ikke sensur]. For da blir det tatt opp i en domstol om det er ulovlig eller ikke. Men dette ønsker man ikke å gjøre, for det er ikke enkelt nok.
Vi har et eksempel til, i Danmark har en domstol fått Telenor til å filtrere Pirate Bay, før det er kommet en dom mot Pirate Bay. I Norge forsøkte de å gjøre det samme. IFPI truet Telenor med rettssak, men Telenor ville ikke sperre siden. De har ennå ikke gått til sak, og det er bra.
Spørsmålet er hvor langt skal vi gå [med sensur]. Til slutt har vi et internett der du bare får se på de tingene som er godkjent. Og da har vi ikke lenger noe internett: da har vi kabel-tv.
GA: Noe annt du vil fortelle Gateavisa’s lesere?
Vi har bare snakket om overvåkning og copyright. Piratpartiet har en til pillar. Det er patentrett. Det har hendt mest omkring de to andre temaene i det siste. Vi har i EU hatt en stor kamp for to år siden, der store firmaer vil innføre programvarepatenter, mens hele EU sin programvareindustri, som stort sett består av små firmaer, og sier «stopp, dette kommer til å drepe hele industrien». Den gangen lykkes vi å stoppe det. Det er ikke bare Piratpartiet, men mange ulike organisasjoner som har jobbet mot programvarepatenter. Patenter skaper mange fler problemer enn de løser. Blandt annet er det mennesker som dør fordi de ikke får tilgang til AIDS-medisiner, fordi de som har funnet dem opp sier at afrikanske land ikke får lisensiere medisinen til en rimelig pris. Du har mange andre som har problemer – IBM’s fremste patentadvokat har sagt at den største fordelen IBM har av patenter er en defensiv effekt. De kan beskytte seg mot andre patenter.
Så det hindrer konkurranse og utvikling?
Ja. Når patent og copyright ble oppfunnet for mellom 100 og 200 år siden, var det en balanse mellom konsumenter og de som oppfant ting og deres behov for å få igjen penger på investeringer. Idag er det ingen balanse lenger.