Bokkaféen «Jaap van Hyusmand Minde»


Midt mellom Slottet og Majorstua i Oslo ligger et gammelt trehus, i et strøk som hovedsakelig tilhører øvre middelklasse nå for tiden. Inne i huset finnes en bokkafé med historisk sus over seg. Helt siden de tidligste årene av husokkupasjonen i Hjelms gate 5 (opprinnelig Hjelmsgate 3) har den tilbudt radikal litteratur til en god penge. 

Jaap heter den. Eller «Bokkaféen Jaap van Huyssmands Minde», som er en intern referanse til den legendariske anarkist-skurken i Jonas Fjeld bøkene, med heltestatus i miljøet her i sin tid. 

En opphavsmann bak sjappa var en ung Peter Norman Waage, som på tidlig 70-tallet flyttet sitt enkle bokutsalg på Chateu Neuf (en kasse med anarkistiske klassikere solgt på stand) inn på Hjelmsgate, i hjørnet av det som nå er Spisestedet. Samtidig holdt bokutsalget Dalis Bart på i et lavt kneveggrom oppe i Gateavisas kontorlokaler, driftet av Jan Bojer Vindheim inntil han dro videre på landbrukskollektiv. Og da ml-erne tok med seg hammer og sigd og etterhvert startet Tronsmo, ble det som var igjen av friker- og anarkistlitteratur derfra slått sammen med beholdningen nede, til ett stort bokutsalg. I sammenheng med at matserveringen flyttet inn i det store rommet, flyttet bokutsalget inn i det koselige rommet med vindu ut mot Bogstadveien i 2. etasje, hvor Jaap har vært siden. 

Utvalget har absolutt hatt en hang til gamle skjeggete menn, ideologiske og filosofiske titaner. Men det har alltid vært et bredt spenn her i både bøker og tidsskrifter

Bokhyller ble snekret og bokkaféen driftet av en lang rekke frivillige ildsjeler som byttet på å sitte hver sin dag i uka og holde det åpent fra 14 og utover de aller fleste dager. Utsalget av aviser, tidsskrifter og pamfletter som allerede var på plass på inngangsveggen ble naturlig integrert. Siden da har folk kommet og gått, men Jaap har bestått. Gjennom årenes løp ble det laget møysommelige boklister, som i dag vitner om en omfattende katalog som har holdt seg temmelig mangfoldig og konsekvent til i dag (se originale boklister). 

Det har hele tiden dreid seg om gode titler og måten de er sortert og stablet på, blir det fortalt. Utvalget har absolutt hatt en hang til gamle skjeggete menn, ideologiske og filosofiske titaner. Men det har alltid vært et bredt spenn her i både bøker og tidsskrifter. Vel så interessant er stoffet om situasjonismen, feminismen, venstrekommunismen og ikke minst miljøbevegelsen – først og fremst i form av grønn anarkisme. Fra Murray Bookchin og John Zerzan til amerikanske og engelske tidsskrifter om teknologikritikk og økosabotasje. Lenge før den kampen ble tatt inn i sentrumsvarmen. 

Det har imidlertid ikke bare vært snakk om tungt lesestoff om alvorlige ting. Generelt har det vært vel så viktig med verk som setter søkelys på hvordan ting blir gjort i en praktisk sammenheng.

På 70-tallet førte Jaap også norske og engelske undergrunsstegneserier fra mindre forlag. Og under punk-bølgen i overgangen til 80-tallet solgte de punk-fanzinen City Rockers, samt punk, new wave og reggeaplater som ble direkte importert fra England av Hjelms-veteran og Stein Jerman.

Tydeligvis hadde Jaap et rykte også i resten av Norden. F.eks. bestilte Ungdomshuset i Jaktveien, som er revet nå, i sin tid digre kasse med bøker, og svenske grupper har vært på besøk.  

Fra 2000 og utover var det mindre aktivitet på Jaap enn tidligere, og enda mindre etter brannen i 2014. Etter årevis med iherdig gjenoppbygging etter brannen er nå planløsningen annerledes enn i gamle dager. Fordums karakteristiske kjennetegn som den stygge grønnfargen på veggene, sofakroken, forhøyningen på midten av gulvet og halv-veggen til tidsskrifter, er borte. Men en lang og brokete historie sitter fortsatt i vegga –og i bøkene og tidsskriftene som omkranser disse. En god del av den nåværende beholdningen er nemlig gamle kameraters dødsbo, vemodig nok bl.a. et par folk som i sin tid var en del av miljøet rundt Jaap. En del av utvalget er derfor nærmest antikvariske sjeldenheter, og er du heldig så får du med en bit av gamle dager på kjøpet – i form av innrøyka dunst eller kaffe -og vinflekker laget av gamle anarkister.

Når bokkaféen nå har åpnet igjen er målet å tilby et bredt utvalg bøker, tidsskrifter, tegneserier, fanziner, magasiner, forlag og aktiviteter, både innenfor gamle dagers kjente sjangre og samtidig fornye inventaret gradvis via donasjoner, bytting og innkjøp. Driften av dagens Jaap bidrar til å skape aktivitet på huset, også ved å gjenoppta rollen som møteplass for aktivistgrupper, samt arrangering av foredragskvelder og bokbad. Gateavisa har iallfall nytt godt av dette tilbudet i utgivelsen av dette nummeret. 

Så stikk innom for en kaffe og en prat og en god deal.

Tekst: Andreas Norengen
Illustrasjoner: Noné

Hjelmsgate 5
0355 OSLO:
Torsdag 12-18
Fredag 11-15

Dette var en smakebit fra reportasjen i det nye Gateavisa om våre besøk hos uavhengige boksjapper. Del 2 følger i neste nummer, med enda flere perler rundt i vårt land.